Witam w kolejnej części serii poświęconej właściwościom ajurwedyjskich ziół. Tym razem bliżej przyjrzymy się guggulu i trikatu. O leczniczych cechach innych ziół i mieszanek stosowanych w ajurwedzie oraz ogólnych informacjach o ziołolecznictwie ajurwedyjskim możesz przeczytać w postach: triphala, neem i brahmi oraz ashwagandha i shatavari.
Guggulu
Guggulu (Commiphora mukul) to niewielkie, cierniste drzewo, porastające głównie suche i mniej urodzajne rejony Indii, Bangladeszu i Pakistanu. W sanskrycie jego nazwa oznacza „chroniący przed chorobą”. W medycynie ajurwedyjskej do celów leczniczych wykorzystuje się żywicę pozyskiwaną z tego drzewa, którą najczęściej łączy się z innymi przyprawami i ziołami, by wzmocnić potencjał leczniczy i spektrum działania. W ten sposób powstają mieszanki ziołowe o egzotycznie brzmiących nazwach jak np. yograj guggulu, kanchanar guggulu, czy triphala guggulu, które wykorzystuje się do leczenia konkretnych schorzeń. Ale o tym szerzej w dalszej części posta.
W tradycji ajurwedyjskiej guggulu przez tysiące lat był używany do leczenia zatok, otyłości, chorób zapalnych stawów czy leczenia przewlekłych chorób skóry. Był także przepisywany przy zaburzeniach przenikania substancji odżywczych do poszczególnych tkanek spowodowanych brakiem ruchu czy zbyt obfitą w tłuszcze dietą.
Guggulu ma ogólne działanie odtruwające i odmładzające. Działa równoważąco na wszystkie trzy dosze.
Działanie wewnątrzustrojowe guggulu
- to jedno z najlepszych ziół ajurwedyjskich używanych w celu eliminacji nagromadzonych toksyn w wyniku stresu lub ciężkiej choroby,
- ma działanie oczyszczające krew,
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu,
- skuteczny w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu oraz innych chorób o podłożu zapalnym,
- łagodzi dolegliwości bólowe stawów i mięśni, pomocny w rekonwalescencji po złamaniach kości,
- poprawia trawienie,
- wzmacnia odporność,
- wspomaga funkcjonowanie tarczycy, szczególnie przy niedoczynności,
- pomocny w leczeniu otyłości i zaburzeniach metabolizmu,
- stosowany przy nieregularnych cyklach menstruacyjnych,
- wspomaga walkę z zakażeniami bakteryjnymi gronkowcem i E.Coli.
Działanie zewnętrzne guggulu
- przyspiesza gojenie się ran,
- łagodzi stany zapalne dziąseł i goi afty,
- leczy choroby zapalne skóry takie jak trądzik, egzema czy łuszczyca.
- wspomaga produkcję kolagenu w skórze.
Jak wspomniałam guggulu zwykle nie stosuje się w czystej postaci. Jest on używany najczęściej jako składnik mieszanek ziołowych. Do tych najbardziej znanych należą:
- Yogaraj Guggulu stosowany do leczenia artretyzmu i bóli stawowych, chorób o podłożu zapalnym i wzdęć,
- Kanchanar Guggulu na schorzenia tarczycy, zespół policystycznych jajników, mięśniaki i zaburzenia hormonalne,
- Triphala Guggulu wykorzystywany w leczeniu otyłości, hemoroidów czy przetoki,
- Kaishore Guggulu na zdrową i młoda skórę oraz stany zapalne,
- Amrutadi Guggulu wspomagający leczenie otyłości i hemoroidów,
- Lakshadi Guggulu na złamania, osteoporozę i bóle stawowe,
- Gokshuradi Guggulu na choroby układu moczowego,
- Rasnadi Guggulu na choroby na tle nerwowym i nerwobóle,
- Medohar Guggulu na redukcję tkanki tłuszczowej i podwyższony cholesterol,
- Trayodashang Guggulu na artretyzm i bóle stawów.
Mieszankę Guggulu dobiera się zatem najczęściej w zależności od nękającego nas schorzenia. Niestety nie wszystkie z nich są dostępne w Polsce.
Stosowanie guggulu
Guggulu nadaje się zarówno do stosowania zewnętrznego jak i wewnętrznego.
Do stosowania zewnętrznego przyrządza się pastę, którą nakłada się na chorobowo zmienione miejsca na przykład na twarz, stawy czy opuchnięte miejsca.
Można także przygotować płukankę, którą płucze się jamę ustną lub trzyma w buzi przez określony czas po czym wypluwa. Guggulu zawiera substancje wzmacniające dziąsła i błonę śluzową ust, pomaga także w leczeniu aft i stanów zapalnych błony śluzowej.
Stosowanie wewnętrzne
Najbardziej rozpowszechnionym sposobem zażywania guggulu jest proszek lub tabletki. Zwykle zaleca się wymieszanie 1/4–1/2 łyżeczki proszku z innym nośnikiem jak na przykład woda, mleko, ghee czy miód. Taką mieszankę należy przyjmować raz lub dwa razy dziennie, zależnie od wskazań lekarza ajurwedyjskiego.
Skutki uboczne
Guggulu przyjmowany doustnie może czasem wywołać niestrawność, bóle głowy, mdłości, wymioty, biegunkę, czkawkę, odbijanie czy świąd i wysypkę. Powyższe objawy są obserwowalne jednak przy zażywaniu wyższych dawek przekraczających 6 g dziennie.
Przeciwwskazania
Nie zaleca się przyjmowania guggulu przez:
- kobiety w ciąży i matki karmiące;
- osoby z zaburzoną krzepliwością krwi i przed operacją;
- osoby zażywające inne leki, szczególnie te obniżające poziom cholesterolu, cukru we krwi oraz na tarczycę. W tym przypadku należy najpierw skonsultować z lekarzem decyzję o kuracji z użyciem guggulu, by wykluczyć ewentualne niepożądane interakcje;
- kobiety ze schorzeniami estrogenozależnymi jak np. nowotwory układu rozrodczego, endometrioza czy mięśniaki macicy.
Trikatu
Trikatu to mieszanka przypraw złożona z równych proporcji czarnego pieprzu (Piper nigrum), pieprzu pippali (Piper longum) oraz suszonego imbiru (Zingiber officinale). Taką mieszankę można kupić w sklepach ale jeśli używasz wszystkich składników w kuchni można też łatwo przygotować ją w domu.
Nazwa trikatu ozanacza w sankrycie „trzy zioła”. Trikatu jest używane przede wszystkim do leczenia dolegliwości i schorzeń układu oddechowego i trawiennego, ale wspomaga także organizm na przykład w chorobach aparatu ruchowego.
Proszek ma rozgrzewający i ostry w smaku charakter, sprawdzi się zatem przede wszystkim przy zaburzonej energii kapha. W umiarkowanych ilościach zrównoważy także vatę, będzie natomiast zaostrzać i pogłębiać doszę pitta.
Korzyści wewnątrzustrojowe trikatu
- usprawnia procesy trawienne i poprawia apetyt,
- wzmacnia odporność,
- poprawia metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy,
- pomaga pozbyć się śluzu z zatok i dróg oddechowych, leczy kaszel, zapalenie oskrzeli i astmę,
- leczy przeziębienia i katar,
- zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- pomaga przy wzdęciach, gazach i odbijaniu, łagodzi syndrom drażliwego jelita,
- wspomaga zdrowie i pracę wątroby oraz wydzielanie żółci,
- zwiększa przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia,
- hamuje rozwój nowotworów,
- zwalcza choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego oraz zatrucia pokarmowe wywołane E. Coli i gronkowcem,
- pomocny w leczeniu reumatyzmu, dny moczanowej oraz bóli aparatu ruchowego wywołanych zimnem,
- ma afrodyzjakalne właściwości, wzmacnia organy rozrodcze, polepsza jakość spermy.
Stosowanie trikatu
Trikatu występuje na rynku najczęściej w formie proszku lub kapsułek. Zazwyczaj zaleca się zażywanie ½ do 1 łyżeczki trikatu na godzinę przed posiłkiem. Przyprawę można też mieszać z miodem lub ciepłą wodą.
Skutki uboczne trikatu
Trikatu jest generalnie uznawane za bezpieczne jeśli nie przekracza się zalecanych dawek. Może jednak czasem powodować takie dolegliwości jak uczucie pieczenia w gardle i przełyku, nadkwaśność, uczucie gorąca i pocenie się, afty, zaczerwienie i piekący ból oczu.
Przeciwwskazania
Następujące grupy osób powinny zrezygnować w przyjmowania trikatu:
- kobiety w ciąży wysokiego ryzyka. Trikatu zwiększa ilość ciepła w ciele zwiększając ryzyko poronienia;
- osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi;
- osoby chore na nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
- osoby cierpiące na zaparcia o suchym charakterze oraz osoby u których występują krwawienia podczas oddawania stolca;
- osoby doświadczające niestrawności i wymiotujące,
- osoby ze schorzeniami skóry o piekącym charakterze,
- osoby cierpiące na przekrwienie i zaczerwienie oczu,
- osoby doświadczające pieczenia lub zgagi w obrębie jamy ustnej, gardła, przewodu pokarmowego, rąk i nóg.
Stosujecie lub stosowałyście trikatu lub guggulu? Jakie macie doświadczenia?