Woda imbirowo-cytrynowa to doskonała alternatywa dla zwykłej wody lub herbaty. Dodatek cytryny, imbiru i miodu nie tylko ożywia i uatrakcyjnia jej smak, ale niesie ze sobą szereg dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Cytryna i imbir pobudzają trawienie i wspomagają wypłukiwanie toksyn. Działają przeciwzapalnie i pomagają pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. W umiarkowanych ilościach równoważą wszystkie trzy dosze, podobnie zresztą jak miód. Nie przesadzaj jednak z jego dzienną dawką, bo wszystko w nadmiarze powoduje nierównowagę. 2 łyżeczki miodu spożywane w ciągu dnia w zupełności powinny wystarczyć. Jeśli zamierzasz pić wodę imbirowo-cytrynową według powyższego przepisu częściej niż 2 razy dziennie, zmniejsz ilość miodu np. do pół łyżeczki na szklankę lub zupełnie go pomiń.
Wodę imbirowo-cytrynową możesz sączyć zarówno w domu jak i w pracy. Choć oczywiście najzdrowsza będzie zawsze ta świeżo przygotowywana, ze względów praktycznych możesz też przyrządzić jej większy zapas, który przelejesz do termosu. Ten napój świetnie się też sprawdzi rano, wypijany zaraz po przebudzeniu na pusty żołądek. Oczyści układ pokarmowy z toksyn i przygotuje ciało na nadchodzący dzień.
Jeśli chcesz poznać ajurwedyjskie tajniki picia wody, by przyniosła ona jak najwięcej korzyści zdrowotnych zapraszam do lektury tego artykułu.
Sposób przygotowania:
- Imbir wrzucić do wrzącej w rondelku wody.
- Gotować przez 5-10 minut.
- Przelać do szklanki, przestudzić.
- Dodać sok z cytryny i miód. Woda nie może być za gorąca bo miód stanie się toksyczny.
- Popijać, gdy płyn jest ciepły.
Smacznego!