Daktylowo-kakaowe kulki deserowe (ladu)

Kulki daktylowo-kakaowe przepis

Ta szybka w przygotowaniu przekąska dostarczy organizmowi nie tylko ugruntowującej i kojącej układ nerwowy słodyczy, ale przede wszystkim zaopatrzy go w szereg wartości odżywczych. Zapewniam Was, że w przeciwieństwie do dostępnych w sklepach słodyczy czy ciast, nie będą to puste kalorie.

Daktyle mają według ajurwedy satwiczną naturę i pomagają wzmocnić ojas (odporność). Odżywiają ciało i równoważą umysł. Migdały dają siłę i działają korzystnie na układ nerwowy. Podobnie zresztą jak kokos. Kakao wspomaga wydzielanie serotoniny wpływając pozytywnie na nastrój oraz ma działanie afrodyzjakalne. Nasiona chia stymulują trawienie i korzystnie wpływają na wygląd skóry. Gdy zjecie taką bombę składników odżywczych, nie będzie siły, żeby nie poczuć się dobrze. Zatem zgromadźcie wszystkie potrzebne składniki i do dzieła! Kulki daktylowo-kakaowe według tego przepisu są naprawdę przepyszne! Bardzo je Wam polecam.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieścić kolejno w pojemniku blendera.
  2. Następnie wszystko zblendować. W zależności od tego, czy wolicie bardziej chrupką i grudkowatą konsystencję czy może bardziej jednolitą masę, miksujcie składniki dłużej lub krócej. Jeśli masa jest za gęsta możecie dodać albo więcej pasty z migdałów albo niewielką ilość oleju np. kokosowego. Masa powinna być zwarta i dobrze formować się w dłoni.
  3. Gdy masa będzie gotowa, uformować niewielkie kulki.
  4. Obtoczyć je w pozostałych wiórkach kokosowych.
  5. Kulki daktylowo-kakaowe można pozostawić na pół godziny lub więcej w lodówce, by lekko stężały. Generalnie należy je przechowywać w lodówce.
  6. Zjeść ze smakiem 🙂 lub podzielić się nimi z rodziną. Tylko nie przesadzać z ilością! 2-3 kulki dziennie to rozsądna ilość, zważywszy na dosyć duży ładunek kaloryczny tego łakocia :).

Udostępnij

Dodaj komentarz