Klasyczny, ajurwedyjski przepis na złote mleko. Ten coraz popularniejszy indyjski napój jest doskonałą propozycją na chłodne jesienno-zimowe wieczory. Ale nie tylko. Można go pić także rano i w ciągu dnia, na przykład zamiast kawy czy herbaty.
Ajurwedyjskie złote mleko wzmacnia odporność, ułatwia zasypianie, wspomaga walkę z przeziębieniami i kaszlem oraz stymuluje trawienie. Dzięki zawartości przypraw oczyszcza krew i wątrobę oraz wspomaga walkę z chorobami stawów. Można go także podawać dzieciom. Sprawdzi się u nich jako środek pobudzający apetyt, wzmacniający odporność czy wspomagający walkę z chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego.
Działa równoważąco na wszystkie 3 dosze.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać na średnim ogniu.
- Dodać przyprawy i ghee.
- Zagotować.
- Przelać do kubka.
- Gdy płyn przestygnie dodać miód lub inny słodzik.
- Wypić ciepłe.
Smacznego !
Osoby, którym mleko krowie nie służy, mogą zdecydować się na jego roślinną alternatywę. W przepisie sprawdzi się mleko migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, kokosowe czy z orzechów nerkowca. Należy tylko zwracać uwagę na naturalny skład, bo w wielu dostępnych na rynku mlekach roślinnych są sztuczne dodatki, konserwanty i spore ilości cukru .