Ajurwedyjskie złote mleko

Przepis na ajurwedyjskie złote mleko z kurkumą.

Klasyczny, ajurwedyjski przepis na złote mleko. Ten coraz popularniejszy indyjski napój jest doskonałą propozycją na chłodne jesienno-zimowe wieczory. Ale nie tylko. Można go pić także rano i w ciągu dnia, na przykład zamiast kawy czy herbaty.

Ajurwedyjskie złote mleko wzmacnia odporność, ułatwia zasypianie, wspomaga walkę z przeziębieniami i kaszlem oraz stymuluje trawienie. Dzięki zawartości przypraw oczyszcza krew i wątrobę oraz wspomaga walkę z chorobami stawów. Można go także podawać dzieciom. Sprawdzi się u nich jako środek pobudzający apetyt, wzmacniający odporność czy wspomagający walkę z chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego.

Działa równoważąco na wszystkie 3 dosze.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać na średnim ogniu.
  2. Dodać przyprawy i ghee.
  3. Zagotować.
  4. Przelać do kubka.
  5. Gdy płyn przestygnie dodać miód lub inny słodzik.
  6. Wypić ciepłe.

Smacznego 🙂!

Osoby, którym mleko krowie nie służy, mogą zdecydować się na jego roślinną alternatywę. W przepisie sprawdzi się mleko migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, kokosowe czy z orzechów nerkowca. Należy tylko zwracać uwagę na naturalny skład, bo w wielu dostępnych na rynku mlekach roślinnych są sztuczne dodatki, konserwanty i spore ilości cukru 🙄.

Udostępnij

Dodaj komentarz